Sunday, February 22, 2009

Ahmad Said Tidak Berdiri Digaris Tengah?


HASRAT Abdullah Ahmad Badawi untuk meninggalkan satu legasi sebagai PM kepada negara mungkin tidak mencapai sasaran. Sebelum ini Abdullah beriya-iya mahu Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dibentangkan sebelum beliau berundur. Beliau mahu meninggalkan satu kenangan bermakna kepada negara.

Rakyat pun menaruh harapan tinggi atas hasrat murni Abdullah itu dan pembentangan SPRM di parlimen dialu-alukan. Harapan rakyat selepas ini SPRM benar-benar menjadi telus dan dapat membenteraskan gejala rasuah.

Tetapi dengan sikap berat sebelah dan amat tidak profesional Ketua Pesuruhjayanya, Ahmad Said Hamdan yang membuat ulasan berhubung kes membabitkan Menteri Besar Selangor, Khalid Ibrahim semalam, segala harapan murni rakyat itu musnah sama sekali. Harapan rakyat hancur berkecai.

Kenyataan Ahmad semalam mencerminkan bahawa SPRM terang-terangan campur tangan untuk membantu pihak lain dan melayak pihak lain.

Semalam Ahmad memberi ulasan bahawa SPRM mempunyai bukti kukuh yang Khalid telah melakukan kesalahan dan perlu didakwa. Dari segi teknik katanya ia sudah jelas. Apakah maksud dan tujuan beliau membuat kenyataan berkenaan?

Apakah wajar sebagai sebuah suruhanjaya bebas beliau membuat kenyataan seperti itu. Apa yang dijelaskan oleh Ahmad Said semalam seolah-olah Kahlid terlah pun bersalah.

SPRM hanya membuat siasatan sahaja. Soal ianya ada bukti atau tidak itu bergantung atas pertimbangan peguam negara. Cara Ahmad Said mengulas isu Khalid semalam seolah-olah beliau cuba mempengaruhi pihak peguam negara supaya mendakwa Khalid. Dari persepsi umum kenyataan Ahmad Said itu telah menunjukkan Khalid telah pun bersalah.

Dengan tindakan tidak prtofesional dan berpihak itu ia tetap memberi impak. Kalaupun Khalid didapati benar menyalahgunakan kuasa berhubung dengan penggunaan kereta peribadi untuk urusan rasmi kerajaan dan pemberian lembu-lembu untuk dikorbankan itu ia akan dilihat sebagai satu hukuman yang dirancang lebih awal. Ini kerana belum apa-apa lagi SPRM sudah membuat kenyataan memberi gambaran yang Khalid bersalah. Cara itu juga sebagai prejudis.

Dalam pada itu Ahmad Said juga cuba hendak menunjukkan SPRM adil dalam mengambil tindakan. Beliau tidak boloeh berselindung dalam hal ini kerana semua orang tahu apa yang berlaku terhadap kes-kes yang melibatkan SPRM sebelum ini. Rasanya masih banyak kes yang lebih teruk dan kejam daripada didakwa ke atas Khalid itu masih belum diselesaikan ataupun dibuang begitu saja.

Apa atau bagaimanakah pandangan Ahmad Said terhadap kes ini. Kenapa beliau tidak mendesak dan meminta pihak pendakwa menyegerakan pendakwaan ke atas kes-kes ini?

Apakah Ahmad Said berani bersumpah "muhabalah" mengakui yang SPRM benar-benar telus, bebas dan tidak dipengaruhi oleh mana-mana individu berkuasa?

Pada saya lebih baik Ahamd Said lain kali diamkan saja dan tidak membuat ulasan-ulasan berhubung kes-kes yang ditangani oleh SPRM. Tugas SPRM hanya menangkap dan menyiasat dan membentangkan segala bukti di mahkamah, bukannya membuat ulasan yang memihak kepada mana-mana pihak. Beliau patut jaga dan pelihara integriti suruhanjaya berkenaan. Kalau SPRM juga hendak bertindak jadi pendakwa dan hakim ia adalah tidak professional lagi dan hilang ketelusannya.

Apapun rakyat jelata menanti apakah tindakan SPRM ke atas kes-kes yang lain yang melibatkan vvip yang berstatus berprofail tinggi yang pernah disebut bekas Menteri di-Jabatan Persana Menteri, Rais Yatim sebelum ini. Sudah dihumban ke luatkah fail-fail itu semua? Atau dibakar?

Kenapa Ahmad Said tidak berminat mengulas kes-kes berkenaan dan lebih ghairah untuk menyiasat kes melibatkan pihak pembangkang atau kerajaan Pakatan saja? Kes melibatlkan dua bekas Exco Perak Jamaluddin dan Mohd Osman itu sedang dinanti-nantikan oleh seluruh dunia. Saya yakin malaikat juga sedang menunggu penuh minat terhadap perkembangan kes ini. Ahmad Said kena sedar yang membayar gajinya bukan UBN, tetapi perbendaharaan negara.

Sekali lagi kegagalan SPRM menangani kes ini yang juga telah disebutkan sebagai mempunyai bukti kukuh menyebabkan orang tidak akan mempercayai kepada SPRM lagi dan akan menganggapnya tidak lebih sebagai tugasan seseorang pengawas di sekolah rendah kebangsaan saja.

Kalau jaminan kebebasan tidak boleh dilakukan, dan Ahmad Said sebagai ketua suruhanjaya itu tidak berani berlaku adil, maka diharap tutup dan bubarkan saja SPRM kerana ia menghabiskan wang rakyat jelata saja. Tindakan yang tidak profesional dan berintegrtitinya pula menjadikan orang yang sihat menjadi sakit akal.

Rakyat sebagi pembayar cukai tidak mahu wang mereka diberikan kepada mereka yang akan mengisi perut anak beranak mereka dengan bangkai


- Sumber Dari Blog Sayuti Omar

2 comments:

  1. anak sdr kene tgkap taknak cover, sebok dok cover najib... mesti anak die takde duit nk bayar bapak sdr..

    ReplyDelete
  2. Izinkan hamba untuk bertanya, kalau saudara Ahmad Said tidak berdiri di atas garisan tengah, di atas garisan manakah dia berdiri? Di garisan tepi atau garisan kuning?

    ReplyDelete